OSVOBAJANJE OD STRESNIH VZORCEV IN

AKTIVIRANJE ZDRAVILNIH SPOSOBNOSTI TELESA

Terapevtski pristop osvobajanja od stresnih vzorcev, izpeljan iz Shiatsu Shin Tai terapije, telo spravi v proces osvobajanja v celičnem spominu ujetih vzorcev skozi vodilni meridian v hrbtenici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAJ SO  STRESNI VZORCI IN KAKO VPLIVAJO NA NAS?

 

Kot pravi Saul Goodman, tvorec tega odličnega terapevtskega pristopa, stres povzročajo strah ter težavne situacije, skozi katere smo šli v preteklosti in skozi katere gremo v sedanjosti. Lahko gre za enkraten ali ponavljajoč dogodek, ki je v nas pustil trajno sled.

Telo in um se na stres odzivata tako, da ustvarjata napetost v mehkih tkivih, mišicah in organih. To ponotranji čutne in vibracijske informacije tega, kar je stres povzročilo. Življenjska energija (chi, prana) »snema« te informacije v spominski matrici znotraj mehkega tkiva, prav tako kot računalnik shranjuje informacije na spominski disk. Če stres ni bil povsem razrešen in sproščen iz telesa, življenjska sila ostaja ujeta v tej obliki nekje v telesu. Ta ujeta, blokirana energija povzroča emocionalne, psihološke in fizične težave. Hkrati imamo na razpolago premalo življenjske energije za vsakodnevne aktivnosti. Več kot je »starega« stresa v nas, več je ujete energije, več »svežega« stresa nastaja, pridemo v začaran krog, ki pogosto vodi v izgorelost in razne bolezni.

Stres vedno povzroči zgoščenost v nekem sloju telesa. Pogosto najprej vpliva na vibracijske plasti (mentalno, čustveno, energijsko telo), če pa je v sistemu prisoten dlje časa, tudi desetletja, začne vplivati na tkiva, organe, žleze, kosti. To vodi do več simptomov in kroničnih bolezni kot so diabetes, hernija, migrena, težave s plodnostjo ali celo rak.

KAKO POTEKA TRETMA? KAKŠEN JE PROCES OSVOBAJANJA?

Gre za delo s telesom, pri čemer klient ves čas leži na trebu, oblečen v lahka oblačila. Uporabljamo določene tehnike, kot so recimo test dolžine nog (ta se ves čas spreminja glede na pristotnost stresa v telesu) in zelo rahel dotik s prstom na določene kontaktne točke ob hrbtenici in na področju medenice. Vse to takorekoč »odpre ventile« v meridianih, osvobodi ujeto energijo stresnega vzorca in v trenutku nastane prostor za zdrav pretok energije. 

 

Telo se začne samo zdraviti s svojo lastno življenjsko silo.

Osvobaja vas starega stresa, starih programov.

V vas se naredi prostor za novo.

Občutite globok mir.

KAJ ŠE BOSTE PRIDOBILI S TO TERAPIJO?

 

  • Osvobodili se boste matrice stresnih vzorcev (travm) iz preteklosti (prenehali boste neprestano obujati spomine, zgodbe iz preteklosti);

  • deaktivirani programi iz preteklosti ne bodo več imeli moči nad vami;

  • osvobodili se boste skrbi in strahov glede prihodnosti in v sebi boste začutili globok mir;

  • veliko bolj boste sposobni biti v sedanjem trenutku, osredotočeni boste;

  • znebili se boste ovirajočih prepričanj, stališč;

  • nehali boste soditi druge in vse deliti na dobro in slabo, ker boste nenadoma uvideli, da je vse prav;

  • ker boste prenehali trošiti energijo za prej omenjeno, je bo naenkrat na voljo mnogo več za ustvarjanje novega;

  • začeli boste vibrirati v harmoniji s svojim zdravim jedrom in prepoznavati svoje pristne potrebe;

  • poravnali se boste na vseh ravneh: fizični, čustveni, mentalni in duhovni ravni.

Moja lastna izkušnja:

Po 14 letih intenzivnega dela na sebi z vsemi terapevtskimi pristopi, ki jih sedaj izvajam tudi sama, ker so mi tako zelo pomagali, sem po prvem, samo 20-minutnem tretmaju skozi zelo moraste sanje, ki so sledile tisto noč, očistila očitno izredno globoko v meni konzerviran stresni vzorec oz. travmo, povezano z mojo mamo. Vse do tega trenutka, ko sem se v grozi zbudila in to ozavestila, sem mislila, da sem to že zdavnaj predelala. Mama je sicer že dve leti pokojna, vendar je bila moja dolgotrajna izkušnja z njo še zelo živa in delujoča v bogve katerem delu mene.

Na izobraževanju za ta pristop smo veliko vadili drug na drugem in smo bili oz. smo še lep čas zatem v procesu čiščenja in zdravljenja. Tako sem danes, spet skozi sanje, očistila še en izredno močan stresni vzorec, star 32 let in povezan z moškim, ki se je na višku najine ljubezni in res harmonične zveze odločil, da ne more več biti z mano, ker je še premlad, da bi bil samo z eno žensko. Takrat sem se počutila, kot da bi s tem odhodom ubil žensko v meni. Globoko prizadeta sem bila v samih globinah svoje ženskosti. Zame je to bila taka travmatična izkušnja, da se je dobesedno spremenila moja identiteta in sem se v toku enega leta, v katerem sem nonstop jokala in žalovala, kot da mi je umrla najljubša oseba (ženska v meni), začela identificirati z mojim moškim delom. To se je odražalo v popolni spremembi stila oblačenja, iz svetlih ženstvenih oblačil v črnino, usnje, moške čevlje, nonstop hlače. Dolge lase sem si dala postriči na 2 cm in jih pobarvala na skoraj rdeče. Postala sem močna na zunaj (v notranjosti pa je krvavela velika rana), šla sama na potovanje po Evropi in k sebi pritegovala moške, ki so me potem iz različnih razlogov zapustili. Tisti pa, ki so bili do mene prijazni in bi šli z mano do konca sveta, mi stregli, so bili zame nezanimivi, spraševala sem se celo, kaj je narobe z njimi!

 

Sicer sem skozi geštalt terapijo spet oživila žensko v meni in je lepo zacvetela, vendar je bila očitno še vedno ranjena. To travmo sem ponavljala vse do lanskega leta. In skozi vsa ta desetletja sem imela ponavljajoče se sanje, v katerih je glavno vlogo vedno igral ta dotični moški. V njih je prihajal k meni, šel v odnos z mano in hitro tudi odšel. Lani sem že mislila, da se je pa zdaj moj vzorec končno spremenil, ko se je v sanjah odločil, da bo živel z mano. Res je takrat za kratek čas prišel živeti k meni moški, ki bi dejansko ostal, vendar sem sama prekinila zvezo. Danes pa sem sanjala, da je povzročitelj moje travme prišel v moje stanovanje, ki je bilo veliko lepše in večje od mojega dejanskega, in brez vprašanja odnesel vse fotografije, na katerih je bil upodobljen in so bile v velikih formatih razstavljene po dnevni sobi. S seboj je odnesel vse sledi svojega obstoja v mojem življenju! Sanje so bile tako močne, da sem se zbudila, v trenutku ozavestila njihov pomen in od veselja kar vstala že ob petih ter se odločila to intimnost podeliti s svetom! Ta travma je krojila 32 let mojega življenja, mojih odnosov z moškimi, mi povzročila veliko trpljenja! Ta stresni vzorec, ta blokada, ta rana je k meni pritegovala zame popolnoma neustrezne moške! In od danes naprej bo vse drugače! Prostor v meni, kjer je še bival in deloval spomin na povzročitelja travme, je očiščen, spraznjen! Lepa, prostorna in svetla soba čaka na nove slike, ki bodo razveseljujoče, ki bodo prikazovale izpolnjen odnos z drugačnim moškim, takim, ki me bo cenil, spoštoval mojo ženskost in bo ostal z mano. In ga bom jaz sposobna ceniti. Če mi je to namenjeno. Če ne, pa je tudi v redu. :) 

Neizmerno sem hvaležna Saulu Goodmanu in učitelju Janiju Golobiču za to osvoboditev! 

Izkušnje strank

»Takoj po terapiji sem postala izredno utrujena, da sem morala iti spati. Naslednji dan sem imela veliko opravkov in sem bila tako zmedena, da mi je šlo vse narobe. Tudi ulic v domačem mestu nisem takoj našla. Dva dni po terapiji sem se zbudila tako brez moči, da nisem mogla niti stati, bolele so me mišice po celem telesu, kot da bi bila na ne vem kako napornem treningu. Cel dan sem ležala v postelji, na srečo je bila sobota. Hkrati pa sem začela čutiti, da sem bolj mirna, bolj povezana sama s sabo. Zaznala sem, da niso več tako močno prisotni občutki nezaupanja vase, sramu, slabe samopodobe. Počutila sem se veliko bolj samozavestna. Na obremenjujočo preteklost sem začela gledati povsem nevtralno, kot da se ni zgodila meni. Tretji dan sem končno lahko vstala in čutila neko novo moč v sebi, kot nek notranji steber.

Dva tedna kasneje se mi je pokvaril avto na avtocesti, na poti z morja. Z mano v avtu moji dve mački, ki ne preneseta hude vročine, in en par. V takem primeru bi prej bila povsem zmedena, živčna, tokrat pa sem bila vzor mirnosti in zbranosti. Hitro sem uredila vse potrebno in čez pol ure smo se že vozili z avtovleko proti Ljubljani. Ker sem jaz bila mirna, je vse teklo gladko. 

Sploh ne morem verjeti, kako se je lahko vse to zgodilo po samo enem tretmaju! Verjetno je to povezano s tem, da sem kot učiteljica joge bolj pretočna kot kdo drug in so se stresni vzorci lahko hitreje očistili.

Po drugem tretmaju čez 3 tedne sem vedno bolj občutila, kako sem notranje stabilna in končno vem, kaj hočem JAZ, kaj so MOJE prave potrebe. Temu zdaj sledim. « (Nataša, 43 let)

Izkušnja ženske, ki je v otroštvu več let doživljala spolno zlorabo. Na terapiji je bila doslej 4 krat.

"Na terapijo k Rosandi prihajam en mesec, enkrat na teden. Po več letih intenzivnega dela na sebi mi je poznanstvo z Rosando še en dokaz, da sem na pravi poti in izpolnjujem svoje poslanstvo. Po terapijah se počutim umeščeno, osredinjeno, sprejeto in odgovorno. Ko se prepustim njenemu subtilnemu občutku, se telo začne spreminjati. Pri Rosandi se počutim varno in tako lahko pustim, da se moje telo spremeni. V meni se topijo vzorci, topi se preteklost, topijo se predsodki, topijo se prepričanja. Odplakne jih stran. Mesto zakrčenosti postane pretočno. V telesu občutim svež piš. Kar se mi zdi pa najpomembnejše, da učinke terapije občutim tudi ko nisem na terapiji. Postajam odgovornejša, laže se spoprijemam s vsakodnevnimi izzivi. To, da me preteklost ne preganja več pa je pravi balzam za dušo. Večkrat se zavedam sedanjega trenutka. Svoje misli opazujem in se ne več istovetim z njimi. Hvala Rosanda!" (Urška, 38 let)

"Do sedaj sem bila na terapijah trikrat, a zagotovo ne zadnjič. Na samih terapijah sem doživljala vse: od bolečin v križu in posledično neprijetnega počutja do popolne sproščenosti telesa, kjer sem znova doživljala vse: od popolnega nadzora glave nad tem, kar se dogaja, do popolne sprostitve in odsotnosti misli, celo do kratkega spanja. Čutila sem tresenje nečesa, pa ne svojega telesa, verjetno svoje energije in na trenutke mi je zmanjkalo zraka in sem hlastala za njim in globoko dihala. Ves čas po terapijah veliko sanjam. Sanje včasih niso nič posebnega, včasih pa so prav neprijetne, strašljive in odražajo moje strahove. Včasih so sanje kolektivne, sploh ne povezane z mano, imela pa sem tudi sanje, ki so mi, kar sem ugotovila pred dnevi, napovedovale prihodnost, o kateri sem že dolgo sanjala.

Zdaj, po mesecu dni od prve terapije, težko opišem, kako se počutim po terapijah. Vendar nekaj je drugače. Mirna sem, pomirjena. Vse je ok. Vse bo ok. To enostavno čutim, to vem. Manj me skrbi. Nisem napeta. In rada se imam. Čutim globok mir in ljubezen. Sprejemanje. Tudi to je beseda, ki opisuje novo jaz. Sprejemam se tako, kot sem. Nepopolno, a vendar popolno. In ko sem dojela, da se imam rada in se popolnoma sprejemam in ko sem dojela, da je vse ok, se je zgodil čudež. Zanosila sem – po letih čakanja - zdaj pod srcem nosim dete, tako težko pričakovanega otroka. Dobili bomo dojenčka! Srečna sem. Hvala!" (Janja, 39)

"Na terapiji sem bila trikrat. Med vsemi tremi terapijami so se mi v nekakšnem dremežu prikazovale nepovezane naključne podobe. Prvič je bila izkušnja zelo intenzivna: v glavi sem občutila motnost, meglenost, kot da bi jo imela pod vodo, nižje od telesa. V spodnjem delu križa je bila ogromna teža, ki mi je nekaj časa preprečevala, da bi polno vdihnila. Nogi sta se mi v prekrižanih gležnjih zdeli zliti v eno. Proti koncu prve terapije sem se počutila utrujeno, a sveže, bolj pretočno - lažje sem dihala in premikala svoje telo. Naslednji dan sem imela prehlad.
Pri drugi terapiji nisem imela tako močnih občutij, se mi je pa popolnoma zamašil nos, da sem lahko dihala le skozi usta. Baje je to energijska blokada. Verjamem, da je res, saj nisem imela nobene sluzi v nosu in pri zadnji terapiji sem lahko povsem normalno dihala. Po tej terapiji sem imela kar nekaj težkih sanj, povezanih s preteklostjo in zelo močno dolgo menstruacijo s krči, česar nisem poznala od prej. Občutek sem imela, kot da se je nekaj sčistilo tudi iz maternice. Nekako prazno je bilo potem tam.
Tretja terapija je bila kratka, saj je moje energijsko telo bilo očitno že dovolj očiščeno, da je dovolilo iti skozi vseh 6 faz čiščenja. Po njej sem se počutila odlično! Težke sanje, ki so sledile drugi terapiji imam še vedno, vendar ne več tako pogosto. Se mi zdi, da se še kar še s temi sanjami, da proces še teče. Se javim čez kak mesec, da poročam. 
" (Anja, 28 let)

"Na terapijo sem prišla, ker sem že od nekdaj imela neke iracionalne strahove, občutke anksioznosti, občasno tudi napade panike.To se je v zadnjem letu še okrepilo zaradi smrti zelo dobrega prijatelja. Občasno me je bilo noro strah, da bo umrl še kdo, ki ga imam rada, celo moj pes, ki je še mlad in zdrav. Imela sem dneve, ko se je zdelo vse brez veze, kr neki in potem sem jokala cele ure. Včasih sploh nisem vedela, zakaj jočem. Hkrati sem čutila, kot da to žalost, strahove in ostalo sranje doživlja nekdo drug v meni, ne jaz kot tisto čisto božansko bitje. Zelo čuden občutek. Veliko berem o tem, koliko navlake prinesemo s sabo v življenje preko genov, preko telesnega spomina.Izkušenj naših prednikov. Pa kaj ma to veze z mano?! Zakaj moram jaz trpeti, če so oni? F…k! Res sem imela dovolj tega! Vendar nisem vedela, kako naj se tega, kar v bistvu ni moje, znebim. Ok, to, kar se je zgodilo meni osebno v tem življenju, lažje sprejmem in s tem nekaj zavestno naredim, ne pa tole!
Potem sem na Facebooku na strani Magdale videla objavo gospe Rosande, da se je naučila neke nove terapije, ki te osvobodi te stare navlake, in da išče prostovoljce za vadit. Takoj sem se prijavila.
Med samo terapijo sem se ves čas počutila zelo sproščeno, umirjeno, edino na določenih mestih, kjer je ga. Rosanda držala prst in čistila ujeto energijo, me je bolelo, potem pa je bolečina izginila. Naslednja dva dni mi je bilo občasno malo slabo, sicer sem pa prvič v življenju občutila nenavadno globok mir v sebi. Pa občutek, ki ga ne znam dobro opisati z besedami, recimo kot ojačano ljubezen do vsega. Kot da bi bila zaljubljena, vendar ne v osebo, kar v vse, kar je, v življenje samo! Noro dober občutek! Upam, da bo trajal. Ko pridejo tiste črne misli, jih uspem odgnati, ker se zdaj še bolj zavedam, da to nisem jaz, da to ni moje. Komaj čakam na drugo terapijo! Sploh ne vem, kaj še lahko prinese, če me je že prva tako umirila in izboljšala moje počutje! Hvala, ga. Rosanda!
« (Tea, 27 let)

"Na terapijo sem prišel, ker Rosando poznam in ji zaupam, da dela dobro, saj sem že bil pri njej na samo enem geštalt svetovanju, ki pa mi je odlično pomagalo pogledati na neko mojo zapleteno situacijo iz drugega zornega kota in videti rešitev. Ta terapija pa je obljubljala brisanje vzorcev iz telesnega spomina. Že dolgo imam namreč občutek, da nekaj v meni magnetno priteguje osebe in situacije, ki mi zelo otežujejo življenje. Kot neka težka karma. Bil sem že na regresiji, karmičnem čiščenju, vendar se težave niso nehale. Nek sosed mi že dlje časa tako hudo "nagaja", da so se moje misli kjub obilici dela ves čas vrtele samo okoli tega problema in tudi spati nisem mogel. Za povrh smo v našem naselju samo mi v hišo. To mi je spet ojačalo sum, da sem jaz tisti, ki vleče nase in družino nesrečo. Res bi naredil vse, da bi se to nehalo. In tako sem se prepustil Rosandinim čarovnijam, saj škoditi ni moglo.
Že po prvi terapiji sem po dolgem času spal kot dojenček in imel zelo močne sanje, po katerih sem imel občutek, da je dobesedno nekaj odšlo iz mene, da sem osvobojen. Ne morem reči, kaj točno je bilo, vendar sem bil naslednji dan neobičajno miren in lahek. Misli mi niso več krožile okoli sosedovih nagajanj, ki niso bila nedolžna, saj so pristala na sodišču. Ampak nekako me to ni več obremenjevalo. Tretji dan po terapiji sem celo prejel njegovo grozilno pismo, vendar se začuda sploh nisem razburjal, kot da pismo ni bilo naslovljeno name! Ko sem to zaznal, sem bil res nemalo presenečen!
Med prvo in drugo terapijo sem veliko sanjal in to zelo nenavadne sanje, ki so mi nakazovale, da se nekaj pomembnega dogaja v moji podzavesti. Kot da bi se človek lotil čiščenja kleti in podstrešja. :)
Po drugi terapiji sem bil še bolj miren. Ko hodim po terenu in prodajam svoje izdelke, sem za razliko od prej brez posebnih pričakovanj in opažam, da prav zaradi tega k moji stojnici pride več ljudi in izdelke celo kupi, ne samo posluša mojo razlago o njihovi koristnosti. Tudi to je zame novo.
In ker ne porabljam več odvečnega časa in energije za brezplodno tuhtanje o sporu s sosedom in drugih zadevah, mi ga ostane za bolj koristne stvari. Bolj sem razpoložen, bolj zaupam, da je vse prav, veliko bolje spim, imam nove ideje.
Veselim se tretje terapije in novih pozitivnih doživetij po njej! Priporočam vsakomur! Hvala, Rosanda!
" (Boris, 45 let)

Iz lastne izkušnje in po pripovedovanju strank lahko povem tudi to, da poleg notranjega miru, ki se pojavi pri vseh, nastopi tudi neka notranja nuja po iskrenosti. Ne da bi prej namenoma lagali in zavajali ljudi, zdaj pa nenadoma postanemo resnicoljubni. Ne, ne gre za to. Poznate situacije, ko bližnjemu pač ne povemo v obraz tega, kar si dejansko mislimo, čutimo ob njem, temveč smo ali tiho, ali pa zelo omilimo mnenje oz. ga zavijemo v vato, ja pravzraprav lažemo, samo da drugega ne bi prizadeli, ga užalostili ipd. S tem pa v sebi zadržujemo ogromno količino energije, ki se ne izrazi. Pogoltnemo jo zaradi ljubega miru v odnosu, ne pa tudi v nas. In to se z leti nabira, nas tišči, postanemo jezni na to osebo, ne da bi se zavedali zakaj. Ko je vseh teh zamolčanih resnic enkrakt polna mera, pa nehote izbruhnejo iz nas, kar povzroči totalen šok pri drugem in celo prekinitev odnosa. Zato je modro biti ves čas iskren do svojih občutkov in do drugega. To zelo razbremeni in osvobaja! Če je druga oseba sposobna to našo resnico sprejeti in ozavestiti razloge ter svoja občutja ter to ustrezno izraziti, se lahko odnos zelo obogati in poglobi. Če pa ne, pa ta odnos, to prijateljstvo itak ni bilo vredno truda.
Tisti torej, ki smo po tej terapiji končno bili spontano iskreni, smo občutili nenadno razbremenitev, lahkotnost, osvoboditev. Lažje smo zadihali.

Hvaležna sem vsem, ki so mi doslej napisali svoje dragocene izkušnje, ki bodo morda tudi druge spodbudile, da se lotijo čiščenja svoje "kleti ali/in podstrešja" oz. kar cele "hiše".

ZA KOGA JE TA TERAPIJA PRIMERNA?

Ta terapija je primerna za vse ljudi vseh starosti. 

Trajanje tretmaja: 60 minut. Terapije obiskujete toliko časa, da telo očisti vse stresne vzorce in je pripravljeno za strukturno poravnavo. To pa je odvisno od tega, koliko in kaj že delate na sebi, kako energetsko pretočni ste ipd.

Cena: 50 €/ura (v izrednih primerih se dogovorimo za popust)

Če se želite tudi vi osvoboditi stresnih vzorcev in se počutiti mirno, zbrano, lahkotno, pretočno ter biti zdravi na vseh nivojih, se naročite na terapijo: info.magdala@gmail.com 

Izobraževanje sem opravila v okviru Šole za Shiatsu Shin Tai, ki jo vodi Janez Golobič, certificirani učitelj in praktik te terapije. Vse metode se je naučil neposredno od Saula Goodmana.

Image by Messan Edoh from Pixabay