Barbara Jakše © Artkontakt, 2019  www.artkontakt.si

Hm ... ne bo šlo na kratko. Ker sem na svetu že več kot pol stoletja in zelo, zelo vedoželjna. Ko zaznam, da se že predolgo ponavlja eno in isto, poiščem nekaj novega, nekaj, kar me potegne z vso silo in me posrka. ... Dokler se ne pojavi nekaj, kar me pritegne še bolj ... Ni konca, življenje bo kar prekratko za vse, kar me zanima. :) 

 

Diplomirala sem iz nemškega jezika in pedagogike, vendar me je ves čas zanimalo vse, kar je povezano s človekovo duševnostjo in odnosi med ljudmi. Že izbira tem za obe diplomski nalogi je nakazovala, kam me vodi življenje. Pri pedagogiki me je zanimalo, kako je nacistična ideologija vplivala na vzgojo otrok in mladine, v diplomi iz nemške književnosti pa sem se v romanu "Tuji prijatelj" ukvarjala s tem, kako pride do tega, da si človek nadene "masko", persono, v vsakdanu igra to in ono vlogo, si nadene "debelo kožo", da lažje preživi. Sčasoma tako izgubi sebe, svojo pristnost, da pravzaprav niti ne ve več, kdo je. Samemu sebi je tujec, kako mu torej ne bi bila tuja druga oseba. Gre za maske naše nemoči, ki jih moramo sneti in se pogumno pogledati v ogledalo ter ugotoviti, kaj je sploh povzročilo to nemoč, predvsem pa, kako si pridobiti nazaj svojo notranjo moč, svoj pravi jaz, priti v stik s seboj in zaživeti izpolnjeno, srečno življenje. 

 

Preteči pa je moralo še mnogo let in življenjskih preizkusov v vlogi matere, žene, hčerke, učiteljice nemščine, zaposlene v sistemu in samozaposlene, mnogo "lomov valov", da sem sedaj tukaj, kjer sem, takšna, kakršna sem.

Tisto, kar je meni pomagalo sleči debelo kožo in sneti masko, ki sta me navidezno ščitili pred kruto realnostjo, v bistvu pa mi skoraj povsem onemogočali živeti izpolnjeno, srečno življenje, je bilo izobraževanje za gestalt pedagoge in svetovalce pred trinajstimi leti. V dveh letih trdega, neizprosnega dela na sebi, sem se skozi močan proces notranje preobrazbe tako rekoč rodila na novo ter se iz pepela svojega starega jaza dvignila in poletela v višave kot ptič Feniks. Ne da se z besedami opisati, kakšen preobrat je to bil, kakšno lahkost bivanja sem občutila takrat in jo danes še bolj, ker se nisem ustavila in sem raziskovala naprej, se učila novih in novih veščin širjenja zavesti, vibracije. Tudi življenje mi vedno znova prinaša zanimive izzive, s katerimi se zavestno in pogumno soočam, saj vem, da so priložnost za rast. 

Ker mi je intenzivno in res globinsko delo na sebi skozi izobraževanje za gestalt pedagoginjo-svetovalko tako zelo spremenilo življenje na bolje, sem se odločila to predajati naprej. Tako sem pred petimi leti začela s psihoterapevtskim svetovanjem in doslej pomagala že mnogim ljudem do bolj kvalitetnega življenja. Seveda se neprestano izobražujem in nadgrajujem svoje znanje. Poleti 2014 sem se udeležila enotedenskega izobraževanja za gestalt terapevte v Avstriji, ki ga organizira nemški Institut für Integrative Gestalttherapie Würzburg. Tema je bila Gestalt v skupini, se pravi, kako voditi skupino z gestalt pristopom.

Po iniciaciji v reiki I pred sedmimi leti sem začela prakticirati zdravljenje s to univerzalno življenjsko energijo. Najprej sem njene učinke preizkušala na sebi in bilo je močnejše, kot sem si sploh lahko predstavljala. Ko aktiviraš pretok višjih vibracij energije skozi svoje energetske kanale v fizičnem telesu in  skozi svoje biopolje, se transformira še tisto, česar se tudi s pomočjo psihoterapije ne da. Počasi so izginjale še zadnje bolečinice in težavice v telesu, uredile so se nekatere situacije v mojem življenju. Z vsako naslednjo stopnjo reikija sem čutila večji pretok, višjo vibracijo energije, moj pogled na življenje in mojo vlogo v njem se je spremenil. Z II. in III., to je mojstrsko stopnjo reikija lahko pomagam tudi drugim ljudem in jih iniciiram v delo z univerzalno življenjsko energijo. Tako lahko sami skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje. Z inicianti se redno dobivam na enomesečnih srečanjih, namenjenim osebnemu razvoju, saj delo z energijami po mojem globokem prepričanju gre z roko v roki s širjenjem zavesti in razumevanjem ter prakticiranjem univerzalnih zakonov življenja.

Udeležila sem se tudi delavnic, na katerih sem se seznanila z nekatermimi šamanskimi tehnikami zdravljenja, ki jih že vključujem v svoje terapije.

Blizu so mi tudi metode zen budistične psihoterapije, ki so v bistvu zelo podobne ali celo enake kot v gestalt psihoterapiji.

Pod okriljem Somananda Tantra School sem pridobila mednarodno veljaven certifikat za terapevtko tantrične masaže, ki je kombinacija zdravilne ajurvedske in tantrične čutne masaže. To je bil po izobraževanju za gestalt svetovalko spet eden od velikih korakov naprej v osvobajanju od predpisanih norm te družbe. Zakaj? Zato, ker sem se s tem osvobodila tabuja, vezanega na golo telo, na predvsem pa na spolne organe. V sebi sem enkrat za vselej razblinila predsodke o tem predelu telesa, ki nam jih je v nezavedno programirala katoliška vzgoja. In ni treba, da smo hodili k verouku ali v cerkev, saj je to preprosto del naše "kulture". Spolni organi niso nič grdega, umazanega, temveč so kot prvo enakovredni z vsemi drugimi deli telesa, kot drugo pa neodkrit notranji izvir energije, ki je tako močna, da jo lahko primerjamo z jedrsko energijo! V starem Egiptu, v tantri in taoizmu so že tisoče let znane močne tehnike tako imenovane "notranje alkimije". Z njimi lahko spolno energijo uporabimo za svoj duhovni razvoj, za višanje zavesti, zdravljenje telesa, skratka notranjo preobrazbo. In to mi je trenutno največji izziv v mojem osebnem razvoju in v predajanju teh tehnik naprej. 

Obiskovala sem delavnice Nada joge (zdravljenje z zvokom manter) in Kriya Tantra jogo I. stopnje pri priznani duhovni učiteljici Poloni Sepe Hitchcox Ambikananda

Avgusta 2019 sem v okviru Šole za Shiatsu Shin Tai, ki jo vodi Janez Golobič, certificirani učitelj in praktik te terapije, opravila tečaj terapevtske tehnike sproščanja oz. osvobajanja od stresnih vzorcev.

Nove uvide v duhovnost pridobivam tudi iz številnih knjig in predavanj priznanih mistikov. V zadnjem letu so imela velik vpliv name dela Larsa Muhla in Sadghurujeve modrosti. V vsakodnevno življenje uvajam njune meditacije, mantre, mudre, drugačen način delovanja.

Poglabljam se v čudoviti sistem Human Design-a, ki do potankosti razodene in razloži naš primarni dizajn oziroma našo matrico. Jasno postane, zakaj smo se doslej ravnali tako kot smo, predvsem pa spoznamo, kaj je naša notranja avtoriteta, po kateri bi se morali ravnati, če hočemo živeti v skladu s svojim dizajnom. Vse ostalo, kar drugi mislijo, da bi mi morali ker to "vsi" delajo, pač ni za nas. In to je zelo osvobajajoče!

Ko le utegnem, se udeležujem plesnih delavnic, na katerih lahko spregovori moje telo. 

Zagotovo se bom udeležila še mnogih izobraževanj, ki mi bodo omogočila še pestrejši nabor orodij za pomoč ljudem z različnimi težavami. Predvsem pa z veliko radovednostjo ŽIVIM ŽIVLJENJE, ki je največji guru za vse nas. 

 

Danes se lahko zadovoljna ozrem na prehojeno pot, živim v kvalitetnih odnosih z drugimi, živim svoje poslanstvo in čutim "lahkotnost bivanja". "Nova Zemlja" kot jo imenuje Eckhart Tolle, je na dosegu roke, če smo le dovolj pogumni, da se preselimo vanjo!